Hvad gør en podcast underholdende og interessant?

Vi skal ikke langt tilbage i tiden, før begrebet podcast ikke eksisterede i daglig tale. Hvis nogen på daværende tidspunkt skulle forsøge at forklare, hvad en podcast er, ville de fleste formodentligt mene at et sådan medie ikke ville have nogen fremtid i den moderne verden. Mange ville mene at det blot er en anden måde at lave radio på, og radioen har som sagt haft bedre dage end hvad tilfældet er lige nu. Podcasten kom, så og sejrede og er i dag et medie mange mennesker sværmer om. Nogle har kæmpe succes med deres podcasts, andre ville ønske, at de havde det. Men hvad er det egentlig, der gør en podcast underholdende eller interessant? Det ser vi på i denne artikel.

Behandling af spændende emner der kredser om sport og spil

Der er ingen tvivl om, at en podcast vil have store chancer for at kunne blive en succes, hvis den behandler populære emner som for eksempel sport. Hermed ikke sagt at man blot kan sætte sig ned og lave en podcast om vandpolo og forvente at dette bliver en succes. Ikke at det ikke ville kunne lade sig gøre, men chancerne er alligevel større, hvis man behandler sportsgrene, der har større interesse hos befolkningen.

Hvis man opererer med en podcast, der f.eks. omhandler sportsgrene, der ofte foretages betting på, så vil man her have to populære indfaldsvinkler. En del sportsinteresserede er nemlig også ofte interesserede i betting. For at optimere deres betting søger de ofte efter god information på internettet for at kunne træffe bedre beslutninger. Laver man en podcast, der går i dybden med information om en populær sportsgren eller liga og leverer nyheder regelmæssigt, så vil man uden tvivl have skabt grobund for en podcast, der kan overleve. Måske endda også blive en succes.

Et element af uhygge

Det kan virke helt naturstridigt, at mennesket søger ind i uhygge og nærmest svælger sig i makabre historier, men det er ikke desto mindre tilfældet. Mange mennesker har en særlig hang til helt frivilligt at ville lade sig skræmme eller væmmes. Sådan har det været siden civilisationen blomstrede op for flere hundrede år siden, og sådan er det også i dag. Gyserhistorier er ikke nogen ny opfindelse og i gamle dage kunne man sågar opleve særlige Freak Shows i omrejsende cirkusser, hvor cirkusgæsterne betalte entré for at komme ind og se menneskelige deformiteter og vanskabninger.

Det er måske noget i dette menneskelige aspekt, som også tiltrækker mange lyttere til de såkaldte ”true crime” podcasts, der gransker i tidligere mordsager. Man skulle tro, at de fleste ville gå langt uden om at få detaljer serveret om bestialske mord og seriemorderes ritualer, men der er overraskende mange mennesker, der finder stor spænding og interesse i mord. Skulle du selv overveje at lave en podcast, og har du selv samme interesse for krimisager, så kunne ”true crime” være et oplagt tema.

Mystik og uforklarlighed

I samme boldgade som mord og kriminalitet finder man emner som mystik og uforklarlige hændelser. Hvis der er noget, der nærmest overgår den menneskelige nysgerrighed efter krimisager, så er det interessen for det mystiske, uforklarlige og til tider okkulte. Alle civilisationer gennem tiden har på hver sin måde været draget af det, vi ikke kan forstå og sætte ord på. Selvom vi i dag lever i en ekstremt oplyst digital tidsalder i et moderne informationssamfund, så er der stadig plads til mystik.

Der er fortsat ting vi mennesker ikke har kendskab til. Universet og den eventuelle eksistens af fremmed liv i universet optager f.eks. rigtigt mange mennesker. Podcasts, der f.eks. kredser om hele UFO-fænomenet, lever i dag i bedste velgående. Måske især fordi emnet omfatter lige dele mystik, spænding og uforklarlighed. Måske også krydret med det faktum, at hele UFO snakken er blusset kraftigt op igen efter offentliggørelsen af nogle særlige UFO-videoer fra det amerikanske militær.

Investerings-relaterede emner

Hvis der er et emne, der også kan få mange folk til at spidse ører, så er det penge. Især hvis man kan tjene dem uden at skulle gøre særligt meget. Podcasts om økonomi er blevet meget populære. Især de podcasts hvor forskellige eksperter udtaler sig om diverse måder, man kan investere sine penge på og få store afkast. Det kunne dog også være podcasts om gode råd til besparelser, der i sidste ende vil kunne skabe større råderum i privatøkonomien.

Kendte personer giver god PR

Stort set alle emner kan blive potentielle succeser i en podcast, så længe man sørger for, at vinkle historien på den rigtige måde. Form betyder en hel del, når man laver podcast, og en anden ting, der i den forbindelse vil kunne skabe succes, er brugen af kendte personer. Det er ikke alle der har muligheden for at kunne invitere en politiker, musiker eller en kendt skuespiller ind i sin podcast, men har du muligheden, så er det ofte givtigt. Når først den ene kendte person har været omkring din podcast, så er det ofte lidt nemmere at lokke den næste ind. Især hvis emnet er aktuelt for den pågældende person og omverden.

Af podcast24.dk - Udgivet 2024-01-29

opdateret af 2024-01-29