#82: Når lykken bliver et kvælende moralsk påbud
Bogfolk - En podcast af Politiken
Kategorier:
Politikens litteraturkritiker Mikkel Krause Frantzen har skrevet en omfattende ph.d.-afhandling om depressionen som psykologisk og samfundsmæssigt problem. Hør hvordan lykken er blevet et moralsk påbud og hvordan skønlitteraturen kan være med til at berige vores forståelse af depressionsfænomenet i denne uges Bogfolk - Politikens Litteraturpodcast.
Det er ikke overraskende at skønlitteraturen kan være med til at udvide og nuancere vores forståelse af depressionsfænomenet. Forfattere har trods alt længe været på forkant med at diagnosticere civilisationssygdomme langt før de overhovedet er blevet navngivet i psykiatrien.
Det mener Politikens litteraturanmelder Mikkel Krause Franzen, som i foråret færdiggjorde sin omfattende ph.d.-afhandling om depressionsepidemien i samtidskunsten og i skønlitteraturen.
Depressionen er, ifølge Mikkel Krause Franzen, uløseligt flettet sammen med den samfundsmæssige, økonomiske og politiske orden, som den er opstået i, og i afhandlingen er det blandt andet en række værker af den franske forfatter Michel Houellebecq, amerikanske David Foster Wallace, italiensk-britiske Claire Fontaine og Lars von Triers 'Melancholia' som er med til at nuance vores moderne forståelse af depressionen.
Hør Mikkel Krause Frantzen fortælle om sin afhandling og om lykken som et kvælende påbud for den deprimerede i denne uges Bogfolk - Politikens Litteraturpodcast.
Medvirkende: Mikkel Krause Frantzen
Vært: Jes Stein Pedersen
Redaktion: Jes Stein Pedersen, Silke Fensman, Hanne Budtz-Jørgensen og Mikkel Vuore