Fra frysepizza til plantedrik: Skader ultraforarbejdet mad din hjerne?

Brainstorm - En podcast af Videnskab.dk - Torsdage

Ultraforarbejdet mad er længe blevet udskældt for at give os diabetes, hjertekarsygdomme, kræft og ekstra kilo på sidebenene. Men inden for de seneste 10 år er forskningen begyndt at pege på nogle andre konsekvenser af at fylde sig med smørbløde burgere og sukkersøde slikposer:  Ultraforarbejdet mad lader også til at skrue på knapperne i vores hjerne. Derfor går vi i denne episode af Brainstorm på jagt efter svaret på, præcis hvordan de fristende fødevarer kaprer vores hjerne, så vi ikke kan lægge gaflen - eller slikposen - fra os. Vi undersøger også, hvordan ultraforarbejdet mad påvirker psykens kringelkroge og piller ved vores evne til at koncentrere os og huske. Ultraforarbejdet mad er i den seneste tid blevet omdrejningspunkt for en heftig debat. Kritikere stiller spørgsmål ved hele ideen om, hvordan vi definerer den slags fødevarer - og ikke mindst, om alt ultraforarbejdet mad overhovedet er så usundt, som det ofte bliver fremstillet.  For at finde ud af hvad der er op og ned, bruger vi også lidt tid på at tage på safari i supermarkedets jungle af E-numre og obskure ingredienser og får styr på, hvilke fødevarer, der er ultraforarbejdede - og om det nødvendigvis gør dem usunde.  Medvirkende Christoffer Clemmensen  Lektor, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet Forsker i, hvordan hjernen regulerer vores appetit Redaktion Anne Sophie Thingsted, Nana Elving Hansen, Eva Berg Søndergaard, Christoffer Bjerre og Benjamin D'Souza Studier, vi nævner i afsnittet: Brasiliansk studie fra 2022, der peger på, at ultraforarbejdet kost svækker kognitionen Hollandsk studie fra 2018, der kobler ultraforarbejdet kost med størrelsen på hippocampus, grå substans og hvid substans Amerikansk studie fra 2022, der finder forbindelse mellem ultraforarbejdet kost og psykiske lidelser Videnskab.dk-artikler der har inspireret os: Kæmpe studie kobler ultraforarbejdet mad til mange sygdomme – men hvad betyder det? Unge danske mænd på ultraforarbejdet mad i tre uger: Chokerende resultat, siger forskere Sådan spotter du ultraforarbejdede fødevarer Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden.