E13. Ukraine, Palmyra, Eks-Jugoslavien - listen er meget længere: Kulturarven bombes i krig for at nedbryde et folks identitet

I 2015 overtager Islamisk Stat kontrollen over tempelbyen Palmyra i Syrien. Med sin placering på Silkevejen har denne ”Sandets Venedig” forbundet utallige antikke kulturer. Verdenssamfundet frygter, at ISIS vil ødelægge byen. Inden længe meldes der om store eksplosioner. Kulturarv er altid blevet ødelagt i krig. Siden verdenskrigene er ødelæggelsen blevet mere taktisk, og selvom det bliver anset som en krigsforbrydelse, så ødelægges kulturarv stadig i dag. 23. maj i år har UNESCO meldt om russisk ødelæggelse af 137 kulturelle mål i Ukraine efter invasionen. Hvorfor ødelægges kulturarv i krig, og hvilken rolle spiller dette fænomen i nutidig krigsførelse og politik? Få spørgsmålene besvaret, når arkæolog og konservator Marie Elisabeth Berg Christensen fortæller historien om ISIS’ angreb på Palmyra, og kulturarvens betydning i krig i de seneste 100 år.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Marie Elisabeth Berg Christensen, arkæolog, konservator og Ph.d.-stipendiat på Nationalmuseet.

Om Podcasten

Hvert sekund bliver der skrevet ny historie, men hvordan hænger nutidens og fortidens historier sammen? Hvad er egentlig forløberen? I Forløber går vi bag om det vi oplever lige nu, og giver dig det historiske perspektiv. Har vi set lignende fænomener før? Gentager historien sig selv? Og kan vi ligefrem lære noget af den? Få et nyt perspektiv på din nutid og lær din fortid bedre at kende.Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid.Musik: Sigvard Sejerø Madsen og Nikolai Sørensen.