Episode 14: Satellit-øjne kigger ned på kloden
RumSnak - En podcast af Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen - Mandage
Ofte når man snakker om rummissioner tænker vi på ekspeditioner til Mars eller observationer af fjerne galakser, men langt de fleste rumsonder som sendes ud i rummet kredser omkring Jorden og kigger ikke ud i Universiet, men ned på vores egen planet.
Vores klode er omgivet af tusindvis af satellitter, og mange af dem er udstyret med kameraer og andre sensorer, der kigger ned på jorden og hjælper os med at få overblik over tingene. De bliver blandt andet brugt til at give os ny viden om klimaforandringer, ozonhuller, kaffeplantager og meget mere.
Et godt eksempel på dette er fx ESAs Copernicus-program, som er en række forskellige satellitter som observerer Jorden. De hedder Sentinel-satellitter, og hver satellit har sin egen funktion. Og det er et virkeligt stort videnskabsprogram - ESA er lige nu i gang med at designe og bygge satellitter som skal op i midten af 2030’erne.
Vi har fanget Christoffer Karoff på Aarhus Universitet til at fortælle mere om både forskning og forretning i denne sammenhæng.
LINKS
Tinas guide til at blive “Astronaut for en dag” :-)
Christoffer Karoff på Aarhus Universitet
Tidligere RumSnak om jordobservationer
Mere om Sentinel-satellitterne
PlanetLabs - billeder af Jorden to gange i døgnet
Flere artikler om forskellige jordobservations-projekter: