#87 Den, der ler først, ler sidst

Hvornår har du sidst haft et grineflip? Slår du altid over i en spontan ægte latter i sociale sammenhænge eller simulerer du? Har du humor, og er du i kontakt med din indre klovn?
Latter og humoristisk sans behøver ikke at hænge sammen, men tilsammen udgør de vigtige kommunikationsformer, der definerer vores personlighed og ultimativt vores sundhed.
Tag med os på latterkursus med Latterkongen, Freddie, og få svarene på følgende spørgsmål: “Er latter den bedste medicin, hvad betyder humor og latter for vores sundhed, og hvordan bliver de to kommunikationsredskaber brugt på danske hospitaler i dag?”
Til dette har vi talt med Danske Hospitalsklovnes ‘jordemor/clown zero’, Nina Gladkowa, som i år 2000 som sygeplejerske var med til at brolægge hospitalsklovnenes vej ind på børneafdelingerne. Siden 2016 har hun selv arbejdet som hospitalsklovnen, Elmer, og vi har spurgt Nina og hendes klovne-alter ego om, hvad det betyder at have en rød næse på, ‘tage faldet’ og inddrage bl.a. humor i patientarbejdet. Til slut giver vi i studiet et selekteret overblik på den medicinske humors pionerer som Patch Adams og Bent Eikard samt på den norske professor, Sven Svebaks forskningsfund, der understøtter, at humor er en alvorlig sag. Måske er den, der ler først også den, der ler sidst?

Billede: Bent Eikard i uniform på hospitalsgangen. Billedet er venligst udlånt af Karen Meldgaard, tidl. Leder af Danske Hospitalsklovne.

Medvirkende: Freddie Sunde, Nina Gladkowa, Jaris Gerup, Agnes Riparbelli, Tobias Kvist Stripp

Indslag: 5:01 Latterkursus med Latterkongen, Freddie Sunde, 9:05 1. Nina Gladkowa om Hospitalsklovnen, 23:50 Indslag med Ewan Mackinnon, 26:47 2. Nina Gladkowa om Historien om Hospitalsklovnenes indtog, 39:58 Studiegennemgang af latter- og humorforskning

Om Podcasten

Stetoskopet er en podcast af en halv til en hel times varighed, der udkommer den 1. og 15. i hver måned, og produceres af medicinstuderende fra Københavns Universitet. Programmerne er offentligt tilgængelige og henvender sig til alle med sundhedsfaglig interesse, dog særligt skræddersyet til dig, der læser medicin. Hvert program har et tema, som undrer os. Det dykker vi ned i, og interviewer folk som er skarpe på de respektive slagmarker. Temaerne kan være alt lige fra etik og forskning til politik og uredelighed, men altid med et sundhedsfagligt udgangspunkt.