#4 Pseudoarbejdets kompleksitet

Travlt med ingenting - En podcast af RUCLYD

Kategorier:

Det er over 32 år siden, at vi reducerede arbejdsugen til 37 timer. Det også samme mængde tid, hvor løftet om afbureaukratisering først blev en mærkesag at gå i regering på. Løftet om bureaukratisering startede faktisk siden Poul Schlüter, der blev statsminister i 1982. Og nu hører vi det også fra Mette Frederiksen (S). Derudover bliver udtryk som: “Vi har brug for flere varme og færre kolde hænder, ansatte, som er på gulvet, ikke bag skrivebordene, og velfærdsmedarbejdere frem for djøfere” mere og mere normale at høre i dansk politik.

Ambitionen om en kortere arbejdsuge og 4 arbejdsdage måske bare en naiv drøm. Det kan i hvert fald lyde sådan, når ordene “ Vi skal aflive den sejlivede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet” kommer fra vores statsminister Mette Frederiksen fra folketingssalen d.7 septemper 2021. Men måske er det at afbureaukratisere ikke ligesom kradse et viskelæder over noget skrift, og er pseudoarbejde egentlig lige til at spotte, for hvis det var, så havde vi måske fjernet det for længst.


I denne episode skal vi undersøge hvorfor pseudoarbejde er svært at forhindre – og så skal vi se os selv dybt i øjnene – for hvordan ved man, om man laver pseudoarbejde. Derudover taler vi med arbejdslivsforsker Susanne Ekman, der mener, vi ikke bare kan fjerne bureaukrati uden også skulle gå kompromis med mange af de positive sider ved et grundigt kontrolleret samfund.