#10 Sæsonafslutning - Lars D. Andersen ".. det var nok der, hvor jeg har været mest i livsfare i hele mit liv - lad os bare sige det sådan"

Forestil dig at have oplevet en af de mest brutale borgerkrige i nyere tid. Forestil dig at være i et land hvor 3 etniske grupper har ødelagt et land og gjort alt for at drive hinanden på flugt. Og forestil dig så, at du efter rædslerne bliver bedt om at række hånden op, blandt hundrede andre soldater, hvis du har brug for at tale med en psykolog om den krig i netop er vendt hjem fra. Vel og mærke i en tid, hvor følelserne var noget man hellere fortrængte i stedet for at tale om dem.I denne episode skal du møde Lars Dissing Andersen. Han er balkan-veteran og var udsendt på IFOR fra aug. 1996 til Februar 1997. IFOR står for Implementation Force, og deres primære opgave var at sikre at fredsaftalen fra 1995 i Bosnien blev overholdt. Men da Lars kom hjem rækkede han ikke hånden op, eller gik til psykologen. Han tog sammen med de andre hjemvendte soldater på en bytur i den berømte Jomfru Ane Gade i Aalborg og fejrede at de var tilbage i Danmark,Selvom PTSD blev anerkendt som en psykisk lidelse allerede i 1980, var der dengang i 90'erne ikke nogle forebyggende indsatser eller efterfølgende behandlinger i Forsvaret. Og det gør, at mange balkanveteraner stadig lider. Det samme gælder for Lars.Hos Lars er der tale om årelange traumer, der er blevet fortrængt og ikke er blevet behandlet i tide. Hans psyke har taget alvorligt skade - som en brækket ben, der vokser skævt sammen. Besøg Ugli Fruit Productions: https://www.uglifruitproductions.dkBesøg Veterankortet: http://www.veterankortet.dkBesøg Udsendt af Danmark: https://www.udsendtafdanmark.dk/

Om Podcasten

Podcasten hvor jeg drager ud i landet og møder en række af de tidligere soldater som har været i krig for vores land. Men jeg kommer ikke bare for at drikke kaffe. Jeg kommer for at forstå. Forstå hvorfor de valgte den livsfarlige tilværelse som soldat og hvordan de kunne sige farvel til familie og venner for at drage i krig. Men jeg vil også prøve at forstå hvordan man skaber sig en ny identitet med mulige fysiske og psykiske mén når tiden som soldat er slut. Podcasten er et samarbejde mellem Veterankortet (www.veterankortet.dk), Udsendt af Danmark (www.udsendtafdanmark.dk) og Ugli Fruit Productions (www.uglifruitproductions.dk) som har produceret serien.Musik er produceret af Mikkel Povlsen (http://spoti.fi/359Xfo7)